Yaz tatilinde “evde sıkıldım” diye dolaşan çocuklara fırsat vermeyecek öneriler
İki çocuk annesi olarak, her yaz tatili öncesi çocukların yaz boyunca evde oturmayıp hem eğlenmeleri, hem öğrenmeleri, hem de sosyalleşmeleri için katılabilecekleri programlar ve yapabilecekleri etkinliklerle ilgili kapsamlı araştırmalar yapıp, neredeyse tüm günlerini doldurmaya çalışırdım. Ancak bunca zahmete rağmen, eve adımlarını atar atmaz “Anneee! Sıkıldım, şimdi ne yapayım?” diye sormaktan onları alıkoyamadığımı gördüm.
Çocuğunuzu, Kendinizi ve Durumu Anlamak
Bazen çocuklarımızı mutlu etmek adına onların yapabilecekleri işleri kendimiz yapıp, onları zor durumdan kurtardığımızı ve böylece problemi çözmüş olduğumuzu düşünürüz. Oysa ki aynı problem tekrarlandığında hissettiğimiz tedirginlik ve endişe; belki biraz da suçluluk duygusu; çocuğumuzun bize söylemek istediği başka bir mesajın habercisidir:
“Benim de birey olduğumu fark et ve bana sorumluluk ver. Sürece ve çözüme dahil et.”
Çocuklarımızın hobiler geliştirmesi ve birtakım spor/sanat etkinliklerine katılmaları için bizim yönlendirmemize ihtiyaçları vardır; ancak günlerinin her saatinin ebeveynleri tarafından planlanıp kontrol edilmesine ihtiyaçları yoktur.
Çocuğunuz “Sıkıldım” Dediğinde Kısa Vadeli Çözüm Önerileri
1. Çocuğunuz sıkıldım dediğinde ona “Haklısın. Benim de bazen sıkıldığım anlar oluyor. Bununla baş edebileceğine eminim. Sana güveniyorum” deyip işinize devam etmeyi deneyin. Sizin işinizin olduğunu görüp kendisi fikir bulmak için harekete geçecektir.
2. Eğer bu işe yaramaz ve “Denedim ama yapamıyorum” deyip sizden çözüm beklemeye devam ederse, “Belki biraz dinlenip rahatlamaya ihtiyacın vardır. Benimle birlikte gözlerini kapatıp biraz sessizce oturmaya ne dersin? Belki sonrasında bu durumu çözecek fikirler aklına gelir” diyebilirsiniz.
3. Sadece “hı-hıı, anladım” diyerek çok konuşmadan duygularını onaylayarak onu cesaretlendirmeyi deneyebilirsiniz.
Uzun vadede çocuğunuzun kendi problemlerini çözebilmesi için yapabilecekleriniz
1. Çocuğunuza özel zaman ayırabildiğiniz ve onun kendini iyi hissettiği bir anda, ona “Sıkıldığımda Yapılabilecekler” listesi hazırlamasını önerin. Listeye oynamayı sevdiği oyunları ve aktiviteleri ekleyebileceği gibi sizin hiç aklınıza gelmeyecek; ama onu motive edecek bazı işleri de ekleyebilir; bozuk müzik çaları tamir etmek, cam silmek, bardakları yıkamak, çiçekleri sulamak, dolabını düzenlemek gibi. Bundan sonra çocuğunuz her “sıkılıdım” dediğinde “Neden gidip listene bakmıyorsun?” diye hatırlatabilirsiniz. Bir süre sonra size hiç gelmeyip direkt listesine yönlendiğini görebilirsiniz.
2. Yaz tatili öncesi birlikte plan yapın. Günlük rutinler üzerinde anlaşın. Güne kısa sabah sporu ile başlamak, kitap okumak, aile toplantısı yapmak ve hatta süresini birlikte belirlediğiniz takdirde bilgisayar oyunu oynamak ve televizyon seyretmek gibi aktiviteler bunun bir parçası olabilir. Bu noktada yaratıcılığınızı kullanın.
3. Son olarak, biraz komikliği de işin içine sokmak isterseniz benim küçük oğluma yaptığım gibi “Aaa! Çok sıkmışlar seni; gel de vidanı biraz gevşetelim” deyip sırtındaki düğmeyi çevirirken önce gülüşüp birbirinize sarılarak bağ kurup, sonra diğer yöntemlerden biriyle devam edebilirsiniz.